نمایش نوار ابزار

کباب سنّتی بناب و صنعت گردشگری. : Skewering and Cooking the Traditional Kebab of Bonab

کباب بناب و صنعت گردشگری

.۴  Skewering and Cooking the Traditional Kebab of Bonab

          تغذیه موجب سلامتی، تندرستی و استمرار حیات است. میل به لذّت ‏طلبی در نهاد هر آدمی قرار داده شده است. غذا خوردن و لذّت بردن از آن بخش مهمّی از زندگی و چشیدن و بوییدن غذا یکی از زیباترین لذّت ‏ها در زندگی است. کودکی که طعم غذا به مزاجش خوش نیاید با غذا جوش نیاید. وقتی او به غذا چسبید یعنی غذا لذیذ است. این گونه خوردن لذّت‏ بخش و شادی‏ آفرین است.

      خوراکی‌ها تأثیر عجیبی در شادی و شادمانی دارند. خوردن یک غذای خوش مزه رضایت‏ خاطری به بار می‌آورد که می‌تواند برای چند ساعتی آرامش و شادی به همراه داشته باشد. تأثیر این خوراکی‌ها خاطرات خوشی در زندگی و سلامتی ما دارند. درست است که مزاج‏ها در بین مردم کشورها فرق می ‏کند، امّا بعضی از غذاها مقبولیّت همگانی دارند و به شهرت و مراتب بالاتری در بین غذاها دست یافته ‏اند. یکی از این غذاهای لذیذ کباب سنّتی  بناب است که نقش زیادی در جذب گردشگران به شهر بناب دارد.

کباب سنّتی بناب

          کباب سنّتی بناب غذایی بسیار لذیذ و دوست‌داشتنی برای گردشگران ایرانی و استانی است و امروزه به‌ویژه در روزهای جمعه و در تعطیلات از …………………….

             این بازار در زمان عبور و مرور کاروان‌های مسافرتی و بازرگانی در جادّۀ ابریشم و………………………..

سند قدیمی که در آن به کباب بناب اشاره شده است. این سند مربوط است به صورت اموال و مخلّفات وسایل خانۀ آقا حسین‏ قلی فرزند مرحوم عباس‌قلی به تاریخ ۱۳۱۱ هجری برابر با  ۱۲۶۹ شمسی

کباب‌پزان (ساطور کوبیدن بر گوشت، چوب زیر ساطور و سیخ کباب) در بناب

           . Skewering and Cooking the Traditional Kebab of Bonab

 

ایجاد شعبه‏‌های کباب سنّتی بناب در اکثر شهرهای بزرگ و مراکز استان‌های کشور دلالت بر لذیذ، دلپذیر و دل‌چسب بودن این غذای سنّتی دارد. در راستای ارائۀ خدمات بهتر و رعایت نظافت و بهداشت از سوی کباب‌پزان ، جا دارد …………….

.        .. با ورود به بناب، آنچه در نگاه نخست بیش از هر چیز دیگری جلب توجّه می‌کند، تعداد سالن‏ ها و رستوران‌های کباب‌پزی و قصّابی‌هایی است که در کنار هم با شعار «نان داغ، کباب داغ» در ورودی شهر و داخل هر خیابان از مسافران و گردشگرانی که برای چشیدن طعم و لذّت یک لقمه کباب بناب از راه‌های دور به این شهر تشریف آورده‌اند، پذیرایی می‌کنند. مسئول امور صنفی کباب‌پزان بناب از افزایش روز‌افزون کباب‌پزی‌ها در این شهر خبر داده و علّت این امر را تقاضای بالای مشتریان و تمایل به صرف این غذای سنّتی عنوان می‌کند و اظهار می‌دارد که علی‌رغم تعداد بالای کباب‌پزی‌ در بناب، تمام کبابی‌ها بدون دغدغه از کمبود مشتری فعّالیّت می‌کنند. کباب یکی از غذاهای سنّتی و قدیمی این شهر بوده که از دیرباز در سنّت و فرهنگ مردمان این خطّه از ایران‌زمین ماندگار شده است.

            کباب بناب نه تنها ریشه در تاریخ مردمان این شهر داشته بلکه از سوی دیگر، قالب فرهنگی و بافت شهری بناب نیز با این غذای سنّتی از دیرباز، گره خورده است. بنابراین ثبت معنوی آن نه تنها گامی در راستای معرّفی فرهنگ و سنّت این خطّه از ایران‌زمین است، بلکه می‌تواند با اندکی سرمایه‌گذاری و تبلیغات مناسب، فرصت مناسبی برای جذب گردشگر فراهم کند… .[۳]

… کباب بناب به عنوان مشهورترین کباب ایران شناخته می‌شود. شعبه‌هایی از کباب بناب در سرتاسر کشور و حتّی در کشورهای خارجی مثل امارات (دبی)، بحرین، عراق و…. دایر می‌باشد.[۴]

کباب‌پزی‌ سنّتی بناب

آشنایی با حرفۀ کباب سنّتی بناب

            در پخت‌وپز و لذّت کباب سنّتی بناب عواملی دخیل‌اند که توجّه به این عوامل……………………. .……………………………………………….

گوشت کباب بناب

         قصّابان شهر بناب گوشت خود را از بهترین گوسفندان ایلات و عشایر ساکن ………………………..

بهترین قسمت گوشت برای کباب بناب گوشت ران با                              ……………………………………………..

نحوۀ تشخیص کباب سنّتی بناب از سایر کباب ‏ها، روش تهیّه و مزایا و امتیازات آن





  • اوّلین مشخّصۀ کباب بناب وجود ساطور گوشت (قیمه ‏چین)، کندۀ                   ……………………………..
  • رسم و روش سنّتی کباب بناب به این شکل است که                          ………………………………………………
  • به هنگام سیخ کشیدن گوشت باید دست را                      به……………………………………………………
  • کباب‏ پز در حضور مشتری روی اجاق زغالی با سرخی و حرارت زغال[۷] (نه با .       .……………………………………………………
  • به هنگام پختن باید سیخ کباب را روی آتش .     .    تا.……………………………………………….
  • مخلّفات و افزودنی ‏های مجاز و غیرمجاز که بعضاً در شهرهای دیگر به خاطر .  و………………………………………………….
  • سماق برای سلامتی بدن و بهبود طعم کباب مهمّ است و باید .      .………………………………………………
  • رنگ گوشتی که به سیخ کباب زده می‏ شود قبل از پخت باید .   …………………………………………………..
  • اشاره کردیم که کباب سنّتی بناب را باید از رنگ گ.………………………………………..
  • کباب سنّتی بناب بعد از پخت و سرخ

  • کباب بناب با توجّه به لذّت و سالم بودن ……………………………………………….
  • برخلاف غذاهایی که در غذاخوری ‏ها و چلوکبابی ‏ها عرضه می ‏شود، کباب بناب در.……………………………………
  • کباب بناب به سفره ‏چینی و ظروف ‏چینی.………………………………………………
  • اگر کسی به پخت کباب بناب آشنایی داشته باشد، در                                          .…………………………………………..

آقای علی مردانی یکی از کباب‏پزان شهر بناب که در                                            ……………………………………………..

             «گوشت کباب را بهتر است از قسمت دنده                                                  و ………………………………………………….

«امروزه کباب گوشت مرغ و کباب گوشت ماهی نیز به گوشت گوسفند و گوساله اضافه شده است و کباب روی تخم‏مرغ و …………………………………………………………

کباب و کباب‌پزی‌ سنّتی در بناب (کندۀ چوب زیر ساطور و سیخ کباب)

            «گوشت را هم مشتری خود می‌تواند از قصّاب بخرد و بیاورد و ما بپزیم و دستمزدی که برای کباب کردن ……………………………………………………..

 

نقش کباب سنّتی بناب در صنعت گردشگری

      درآمد ناشی از گردشگری مانند ..………………………………………………………..

          در چرخۀ تولید گوشت تا پخت کباب بناب دست‏ های زیادی در کار هستند و هر کس کاری را انجام می‏ دهد و بهره ‏ای می ‏برد. از دامپرور گرفته تا

……………………………………

مواظب کباب‏پزان تقلّبی به اسم کباب سنّتی بناب در سایر شهرها باشیم

             در هر شغل و حرفه‏ای، به ویژه زمانی که کالا یا صنعتی معروفیّت و شهرتی یافته باشد، افراد سودجو با هدف منفعت بیشتر از نام و نشان آن سوءاستفاده می‏کنند و جنس بی‏ کیفیّت می ‏فروشند. در این گونه موارد باید دقّت نمود هر کباب‏پزی که .………………………………………………

کباب سنّتی بناب در سایر استان ‏ها و شهرهای کشور

              امروزه کباب سنّتی بناب به دلیل لذیذ بودن و سابقۀ تاریخی آن علاقه‏ مندان زیادی در سراسر کشور پیدا کرده است. امّا، چون همه امکان مسافرت به این شهر را ندارند کباب‏پزان بنابی در اکثر شهرهای دیگر کشور شعبه ‏ای از کباب بناب را دائر نموده‏ اند و به عنوان سفیران و ایلچیان [۸] این شهر در شهرهای دیگر به فعّالیّت می‏ پردازند و کباب بناب را خارج از مرزهای این شهر تبلیغ و مردم را به لذّت خوردن آن دعوت می‏نمایند. به طور حتم، باید قدر این عزیزان را دانست. امّا، در عین حال ضرورت دارد با ب…………………………………

نظر گردشگران دربارۀ کباب سنّتی بناب

           گسترش و رونق کباب سنّتی بناب در این شهر و اکثر شهرهای دیگر ایران بهترین دلیل برای رضایت گردشگران و مردمی است که از کباب سنّتی بناب استفاده می‏ نمایند. کباب سنّتی با این همه سابقۀ تاریخی اگر خوب و……………………………………………………………..

چرا کباب سنّتی بناب را باید در شهر بناب خورد

                اوّلین مزیّتی که برای این کار می‏ توان برشمرد اطمینان از گوشت لذیذ و سالم و طعم به ‏یادماندنی کباب داغ با نان داغ و با طرز تهیّۀ طبیعی و با پخت محلّی و سنّتی سالم آن است. دوّمین مزیّت، گردش در شهر تاریخی بناب و دیدن آثار جذّاب و دیدنی و منحصردبه ‏فرد از دورۀ صفوی و موزه ‏های آن است. در کنار آن می‏ توان از سوغات این ………………………………………….

اقدامات پیشنهادی جهت حفظ و ارتقای کیفیّت کباب سنّتی بناب 

  • گشایش نمایشگاه دایمی سوغات و …………………………………….
  • لزوم نظارت مستمرّ نهادهای قانونی بر………………………………
  • انتخاب و تشویق کباب‏پزان نمونۀ شهر و ………………………………………….
  • ایجاد نظارت سیّار یا ثابت برای بازدید از ……………………….

httpwww-tasnimnews-com

 نخستین جشنوارۀ ملّی کباب بناب

 

ثبت ملّی و نخستین جشنوارۀ ملّی کباب بناب

      پس از بالغ بر چهار سال تلاش و پیگیری مستمرّ مردم و مسئولان شهرستان، کباب سنّتی بناب به ثبت ملّی رسید. در نخستین جشنوارۀ ملّی کباب بناب که به همین منظور در شهر بناب برگزار گردید مدیر کلّ میراث فرهنگی، صنایع‏ دستی و گردشگری آذربایجان شرقی گفت: کباب بناب به عنوان بخشی از فرهنگ مردم بناب و هم چنین شیوۀ خاصّ پخت آن در فهرست آثار ملّی به عنوان اثر ملّی معنوی به ثبت رسید.[۱۰]

            برابر سند تاریخی مربوط به سال ۱۳۱۱ قمری (۱۲۶۸ شمسی) که متن کامل آن در فصل بعدی کتاب ارائه شده است، در تاریخ اعلام‏ شده، در کنار سایر بازارهای سرپوشیدۀ سنّتی، در کنار جادّۀ ابریشم که محلّ عبور کاروان‏ های مسافرتی و بازرگانی بود بازاری اختصاصی برای کباب‏پزان،به نام کبابچی بازار، در بناب وجود داشت. بی ‏شک بازار کباب‏پزی در آن زمان یک‏شبه ایجاد نشده بود و قطعاً پیشین ه‏ای طولانی در ورای خود داشت. قرن‏ ها ……………………………………..

55

پوستر نصب‏ شده در محلّ برگزاری جشنوارۀ ملّی بناب با اسامی و تصاویر پیش کسوتان کباب سنّتی بناب

11

مراسم رونمایی از لوح ثبت ملّی کباب بناب توسطّ معاون رئیس‏ جمهور

             در جشنوارۀ ملّی کباب بناب از لوح . و ………………………………………………… .[۱۱]

غذاهای محلّی و سنّتی هر شهر حاکی از فرهنگ ‏های مختلف و بومی آن شهر هستند و برگزاری جشنواره‏ های فرهنگی در زمینۀ معرّفی این هویّت و میراث بومی تأثیر به‏ سزایی دارد. نمی‏ توان نقش یک غذای لذیذ را در زندگی مردم نادیده گرفت. ………………………………………………

             کباب بناب یکی از معتبرترین نام‏های تجاری آذربایجان شرقی و یکی از غذاهای برتر این منطقه به شمار می‏آید و کنترل………………………………..

در حاشیۀ برگزاری اوّلین جشنوارۀ ملّی کباب بناب، نمایشگاهی از تولیدات، صنایع ‏دستی و توانمندی ‏های شهرستان بناب نیز به نمایش گذاشته شده بود. از شرکت‏ کنندگان در این نمایشگاه آقای داوود آقایی یکی از هنرمندان حوزۀ صنعت دستی ظروف مسین بناب بود که سال‏ هاست،……………………………………………..

100_8871

ظروف مسین ساختۀ هنرمند فرهنگی آقای داود آقایی

کار دستی روی چوب خانم رویا نگاهبان بنابی، بانوی هنرمند بنابی

  ادامه در کتاب دو جلدی نگاه نگاره ها ، ( به همراه  عکس های مرمتی و نقشه ی بناها )

[۱]. متن کامل این سند در فصل بعدی ارائه شده است.

  1. ۱٫ با ایجاد ضوابط و اعطای مجوز از سوی ستاد «کباب سنّتی بناب» (این مجوز غیر از پروانه‏ای است که از طرف امور صنفی آن محلّ صادر می‏شود) و با نصب این مجوز در مغازه ‏ها، مشتریان از سنّتی بودن کباب عرضه ‏شده در آن واحد اطمینان می‏ یابند و بدین ترتیب از سوء‏استفاده نمودن افراد غیربنابی و عرضۀ کباب تقلبی …….

[۳]. وبسایت «سیری در ایران»

[۴]. وبسایت «سیری در ایران»

[۵]. کُندۀ چوبی لبۀ ساطور را خراب نمی‏ کند و اگر نیز به مرور زمان تراشه‏ های چوب از کنده جدا و با گوشت مخلوط شوند به بدن انسان آسیبی نمی ‏رسانند. متأسّفانه، امروزه بعضاً به جای کُندۀ‏ چوبی گوشت را روی صفحه ‏ای

از ……………………………………………..

[۶]. پیاز، نمک، چربی و گوشت باید به قدر نیاز اضافه شوند و…………………………………….

[۷]. گوشت در گرمای آتش زغال پخته می ‏شود و به صورت طبیعی و آرام تا مغز کباب خوب سرخ می ‏شود. بهتر است زغال را با بادزن دستی باد کرد چرا که زغال را به آرامی سرخ می‏ کند و گرما و حرارت تولیدشدۀ زغال به آرامی کباب را می‏پزد. امروزه به جهت وقت‏گیری بادزن دستی………………..……………………………………

[۸]. ایلچیان جمع ایلچی = سفیران ، فرستادگان ایل، رسولان (لغتنامۀ دهخدا، فرهنگ معین)

[۹]. وبسایت «سیری در ایران»، آذربایجان شرقی، شهر بناب، کباب بناب

[۱۰]. http://www.bonab-kabab.com

[۱۱]. بناب نیوز به نقل از خبرگزاری صدا و سیما (۱۵ مرداد ۱۳۹)

دیدگاه ها