کباب بناب و صنعت گردشگری
.۴ Skewering and Cooking the Traditional Kebab of Bonab
تغذیه موجب سلامتی، تندرستی و استمرار حیات است. میل به لذّت طلبی در نهاد هر آدمی قرار داده شده است. غذا خوردن و لذّت بردن از آن بخش مهمّی از زندگی و چشیدن و بوییدن غذا یکی از زیباترین لذّت ها در زندگی است. کودکی که طعم غذا به مزاجش خوش نیاید با غذا جوش نیاید. وقتی او به غذا چسبید یعنی غذا لذیذ است. این گونه خوردن لذّت بخش و شادی آفرین است.
خوراکیها تأثیر عجیبی در شادی و شادمانی دارند. خوردن یک غذای خوش مزه رضایت خاطری به بار میآورد که میتواند برای چند ساعتی آرامش و شادی به همراه داشته باشد. تأثیر این خوراکیها خاطرات خوشی در زندگی و سلامتی ما دارند. درست است که مزاجها در بین مردم کشورها فرق می کند، امّا بعضی از غذاها مقبولیّت همگانی دارند و به شهرت و مراتب بالاتری در بین غذاها دست یافته اند. یکی از این غذاهای لذیذ کباب سنّتی بناب است که نقش زیادی در جذب گردشگران به شهر بناب دارد.
کباب سنّتی بناب
کباب سنّتی بناب غذایی بسیار لذیذ و دوستداشتنی برای گردشگران ایرانی و استانی است و امروزه بهویژه در روزهای جمعه و در تعطیلات از …………………….
این بازار در زمان عبور و مرور کاروانهای مسافرتی و بازرگانی در جادّۀ ابریشم و………………………..
سند قدیمی که در آن به کباب بناب اشاره شده است. این سند مربوط است به صورت اموال و مخلّفات وسایل خانۀ آقا حسین قلی فرزند مرحوم عباسقلی به تاریخ ۱۳۱۱ هجری برابر با ۱۲۶۹ شمسی
کبابپزان (ساطور کوبیدن بر گوشت، چوب زیر ساطور و سیخ کباب) در بناب
. Skewering and Cooking the Traditional Kebab of Bonab
ایجاد شعبههای کباب سنّتی بناب در اکثر شهرهای بزرگ و مراکز استانهای کشور دلالت بر لذیذ، دلپذیر و دلچسب بودن این غذای سنّتی دارد. در راستای ارائۀ خدمات بهتر و رعایت نظافت و بهداشت از سوی کبابپزان ، جا دارد …………….
. .. با ورود به بناب، آنچه در نگاه نخست بیش از هر چیز دیگری جلب توجّه میکند، تعداد سالن ها و رستورانهای کبابپزی و قصّابیهایی است که در کنار هم با شعار «نان داغ، کباب داغ» در ورودی شهر و داخل هر خیابان از مسافران و گردشگرانی که برای چشیدن طعم و لذّت یک لقمه کباب بناب از راههای دور به این شهر تشریف آوردهاند، پذیرایی میکنند. مسئول امور صنفی کبابپزان بناب از افزایش روزافزون کبابپزیها در این شهر خبر داده و علّت این امر را تقاضای بالای مشتریان و تمایل به صرف این غذای سنّتی عنوان میکند و اظهار میدارد که علیرغم تعداد بالای کبابپزی در بناب، تمام کبابیها بدون دغدغه از کمبود مشتری فعّالیّت میکنند. کباب یکی از غذاهای سنّتی و قدیمی این شهر بوده که از دیرباز در سنّت و فرهنگ مردمان این خطّه از ایرانزمین ماندگار شده است.
کباب بناب نه تنها ریشه در تاریخ مردمان این شهر داشته بلکه از سوی دیگر، قالب فرهنگی و بافت شهری بناب نیز با این غذای سنّتی از دیرباز، گره خورده است. بنابراین ثبت معنوی آن نه تنها گامی در راستای معرّفی فرهنگ و سنّت این خطّه از ایرانزمین است، بلکه میتواند با اندکی سرمایهگذاری و تبلیغات مناسب، فرصت مناسبی برای جذب گردشگر فراهم کند… .[۳]
… کباب بناب به عنوان مشهورترین کباب ایران شناخته میشود. شعبههایی از کباب بناب در سرتاسر کشور و حتّی در کشورهای خارجی مثل امارات (دبی)، بحرین، عراق و…. دایر میباشد.[۴]
کبابپزی سنّتی بناب
آشنایی با حرفۀ کباب سنّتی بناب
در پختوپز و لذّت کباب سنّتی بناب عواملی دخیلاند که توجّه به این عوامل……………………. .……………………………………………….
گوشت کباب بناب
قصّابان شهر بناب گوشت خود را از بهترین گوسفندان ایلات و عشایر ساکن ………………………..
بهترین قسمت گوشت برای کباب بناب گوشت ران با ……………………………………………..
نحوۀ تشخیص کباب سنّتی بناب از سایر کباب ها، روش تهیّه و مزایا و امتیازات آن
- اوّلین مشخّصۀ کباب بناب وجود ساطور گوشت (قیمه چین)، کندۀ ……………………………..
- رسم و روش سنّتی کباب بناب به این شکل است که ………………………………………………
- به هنگام سیخ کشیدن گوشت باید دست را به……………………………………………………
- کباب پز در حضور مشتری روی اجاق زغالی با سرخی و حرارت زغال[۷] (نه با . .……………………………………………………
- به هنگام پختن باید سیخ کباب را روی آتش . . تا.……………………………………………….
- مخلّفات و افزودنی های مجاز و غیرمجاز که بعضاً در شهرهای دیگر به خاطر . و………………………………………………….
- سماق برای سلامتی بدن و بهبود طعم کباب مهمّ است و باید . .………………………………………………
- رنگ گوشتی که به سیخ کباب زده می شود قبل از پخت باید . …………………………………………………..
- اشاره کردیم که کباب سنّتی بناب را باید از رنگ گ.………………………………………..
- کباب سنّتی بناب بعد از پخت و سرخ
- کباب بناب با توجّه به لذّت و سالم بودن ……………………………………………….
- برخلاف غذاهایی که در غذاخوری ها و چلوکبابی ها عرضه می شود، کباب بناب در.……………………………………
- کباب بناب به سفره چینی و ظروف چینی.………………………………………………
- اگر کسی به پخت کباب بناب آشنایی داشته باشد، در .…………………………………………..
آقای علی مردانی یکی از کبابپزان شهر بناب که در ……………………………………………..
«گوشت کباب را بهتر است از قسمت دنده و ………………………………………………….
«امروزه کباب گوشت مرغ و کباب گوشت ماهی نیز به گوشت گوسفند و گوساله اضافه شده است و کباب روی تخممرغ و …………………………………………………………
کباب و کبابپزی سنّتی در بناب (کندۀ چوب زیر ساطور و سیخ کباب)
«گوشت را هم مشتری خود میتواند از قصّاب بخرد و بیاورد و ما بپزیم و دستمزدی که برای کباب کردن ……………………………………………………..
نقش کباب سنّتی بناب در صنعت گردشگری
درآمد ناشی از گردشگری مانند ..………………………………………………………..
در چرخۀ تولید گوشت تا پخت کباب بناب دست های زیادی در کار هستند و هر کس کاری را انجام می دهد و بهره ای می برد. از دامپرور گرفته تا
……………………………………
مواظب کبابپزان تقلّبی به اسم کباب سنّتی بناب در سایر شهرها باشیم
در هر شغل و حرفهای، به ویژه زمانی که کالا یا صنعتی معروفیّت و شهرتی یافته باشد، افراد سودجو با هدف منفعت بیشتر از نام و نشان آن سوءاستفاده میکنند و جنس بی کیفیّت می فروشند. در این گونه موارد باید دقّت نمود هر کبابپزی که .………………………………………………
کباب سنّتی بناب در سایر استان ها و شهرهای کشور
امروزه کباب سنّتی بناب به دلیل لذیذ بودن و سابقۀ تاریخی آن علاقه مندان زیادی در سراسر کشور پیدا کرده است. امّا، چون همه امکان مسافرت به این شهر را ندارند کبابپزان بنابی در اکثر شهرهای دیگر کشور شعبه ای از کباب بناب را دائر نموده اند و به عنوان سفیران و ایلچیان [۸] این شهر در شهرهای دیگر به فعّالیّت می پردازند و کباب بناب را خارج از مرزهای این شهر تبلیغ و مردم را به لذّت خوردن آن دعوت مینمایند. به طور حتم، باید قدر این عزیزان را دانست. امّا، در عین حال ضرورت دارد با ب…………………………………
نظر گردشگران دربارۀ کباب سنّتی بناب
گسترش و رونق کباب سنّتی بناب در این شهر و اکثر شهرهای دیگر ایران بهترین دلیل برای رضایت گردشگران و مردمی است که از کباب سنّتی بناب استفاده می نمایند. کباب سنّتی با این همه سابقۀ تاریخی اگر خوب و……………………………………………………………..
چرا کباب سنّتی بناب را باید در شهر بناب خورد
اوّلین مزیّتی که برای این کار می توان برشمرد اطمینان از گوشت لذیذ و سالم و طعم به یادماندنی کباب داغ با نان داغ و با طرز تهیّۀ طبیعی و با پخت محلّی و سنّتی سالم آن است. دوّمین مزیّت، گردش در شهر تاریخی بناب و دیدن آثار جذّاب و دیدنی و منحصردبه فرد از دورۀ صفوی و موزه های آن است. در کنار آن می توان از سوغات این ………………………………………….
اقدامات پیشنهادی جهت حفظ و ارتقای کیفیّت کباب سنّتی بناب
- گشایش نمایشگاه دایمی سوغات و …………………………………….
- لزوم نظارت مستمرّ نهادهای قانونی بر………………………………
- انتخاب و تشویق کبابپزان نمونۀ شهر و ………………………………………….
- ایجاد نظارت سیّار یا ثابت برای بازدید از ……………………….
نخستین جشنوارۀ ملّی کباب بناب
ثبت ملّی و نخستین جشنوارۀ ملّی کباب بناب
پس از بالغ بر چهار سال تلاش و پیگیری مستمرّ مردم و مسئولان شهرستان، کباب سنّتی بناب به ثبت ملّی رسید. در نخستین جشنوارۀ ملّی کباب بناب که به همین منظور در شهر بناب برگزار گردید مدیر کلّ میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی گفت: کباب بناب به عنوان بخشی از فرهنگ مردم بناب و هم چنین شیوۀ خاصّ پخت آن در فهرست آثار ملّی به عنوان اثر ملّی معنوی به ثبت رسید.[۱۰]
برابر سند تاریخی مربوط به سال ۱۳۱۱ قمری (۱۲۶۸ شمسی) که متن کامل آن در فصل بعدی کتاب ارائه شده است، در تاریخ اعلام شده، در کنار سایر بازارهای سرپوشیدۀ سنّتی، در کنار جادّۀ ابریشم که محلّ عبور کاروان های مسافرتی و بازرگانی بود بازاری اختصاصی برای کبابپزان،به نام کبابچی بازار، در بناب وجود داشت. بی شک بازار کبابپزی در آن زمان یکشبه ایجاد نشده بود و قطعاً پیشین های طولانی در ورای خود داشت. قرن ها ……………………………………..
پوستر نصب شده در محلّ برگزاری جشنوارۀ ملّی بناب با اسامی و تصاویر پیش کسوتان کباب سنّتی بناب
مراسم رونمایی از لوح ثبت ملّی کباب بناب توسطّ معاون رئیس جمهور
در جشنوارۀ ملّی کباب بناب از لوح . و ………………………………………………… .[۱۱]
غذاهای محلّی و سنّتی هر شهر حاکی از فرهنگ های مختلف و بومی آن شهر هستند و برگزاری جشنواره های فرهنگی در زمینۀ معرّفی این هویّت و میراث بومی تأثیر به سزایی دارد. نمی توان نقش یک غذای لذیذ را در زندگی مردم نادیده گرفت. ………………………………………………
کباب بناب یکی از معتبرترین نامهای تجاری آذربایجان شرقی و یکی از غذاهای برتر این منطقه به شمار میآید و کنترل………………………………..
در حاشیۀ برگزاری اوّلین جشنوارۀ ملّی کباب بناب، نمایشگاهی از تولیدات، صنایع دستی و توانمندی های شهرستان بناب نیز به نمایش گذاشته شده بود. از شرکت کنندگان در این نمایشگاه آقای داوود آقایی یکی از هنرمندان حوزۀ صنعت دستی ظروف مسین بناب بود که سال هاست،……………………………………………..
ظروف مسین ساختۀ هنرمند فرهنگی آقای داود آقایی
کار دستی روی چوب خانم رویا نگاهبان بنابی، بانوی هنرمند بنابی
ادامه در کتاب دو جلدی نگاه نگاره ها ، ( به همراه عکس های مرمتی و نقشه ی بناها )
[۱]. متن کامل این سند در فصل بعدی ارائه شده است.
- ۱٫ با ایجاد ضوابط و اعطای مجوز از سوی ستاد «کباب سنّتی بناب» (این مجوز غیر از پروانهای است که از طرف امور صنفی آن محلّ صادر میشود) و با نصب این مجوز در مغازه ها، مشتریان از سنّتی بودن کباب عرضه شده در آن واحد اطمینان می یابند و بدین ترتیب از سوءاستفاده نمودن افراد غیربنابی و عرضۀ کباب تقلبی …….
[۳]. وبسایت «سیری در ایران»
[۴]. وبسایت «سیری در ایران»
[۵]. کُندۀ چوبی لبۀ ساطور را خراب نمی کند و اگر نیز به مرور زمان تراشه های چوب از کنده جدا و با گوشت مخلوط شوند به بدن انسان آسیبی نمی رسانند. متأسّفانه، امروزه بعضاً به جای کُندۀ چوبی گوشت را روی صفحه ای
از ……………………………………………..
[۶]. پیاز، نمک، چربی و گوشت باید به قدر نیاز اضافه شوند و…………………………………….
[۷]. گوشت در گرمای آتش زغال پخته می شود و به صورت طبیعی و آرام تا مغز کباب خوب سرخ می شود. بهتر است زغال را با بادزن دستی باد کرد چرا که زغال را به آرامی سرخ می کند و گرما و حرارت تولیدشدۀ زغال به آرامی کباب را میپزد. امروزه به جهت وقتگیری بادزن دستی………………..……………………………………
[۸]. ایلچیان جمع ایلچی = سفیران ، فرستادگان ایل، رسولان (لغتنامۀ دهخدا، فرهنگ معین)
[۹]. وبسایت «سیری در ایران»، آذربایجان شرقی، شهر بناب، کباب بناب
[۱۰]. http://www.bonab-kabab.com
[۱۱]. بناب نیوز به نقل از خبرگزاری صدا و سیما (۱۵ مرداد ۱۳۹)